Ζωή Α. Λιόλιου
September 16, 2019Στοχοθέτηση για το 2020
December 30, 2019Τα τρία στάδια μιας συνέντευξης για την εύρεση εργασίας
1ο στάδιο: πριν από τη συνέντευξη
Πριν από μια συνάντηση, με σκοπό τη συνέντευξη για την εύρεση εργασίας, είναι σημαντική η καλή προετοιμασία του υποψηφίου. Ενδεικτικά, το στάδιο της προετοιμασία περιλαμβάνει:
- Έρευνα για την επιχείρηση και τον κλάδο. Αναζητήστε πληροφορίες στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), στον έντυπο τύπο, από φίλους και γνωστούς που δουλεύουν στον κλάδο ή συνεργάζονται με την επιχείρηση, σε επιχειρηματικούς οδηγούς κ.α.. Η έρευνα αυτή θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια πρώτη άποψη για την επιχείρηση που πρόκειται να δώσετε συνέντευξη. Κρατήστε σημειώσεις, για όσα θέλετε να θυμόσαστε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.
- Ενίσχυση της αυτογνωσίας. «Συσκεφτείτε» με τον εαυτό σας ώστε να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία και αυτά που χρειάζονται βελτίωση. Μια SWOT analysis του εαυτού είναι μια καλή πρακτική. Να είστε όσο πιο ειλικρινείς μπορείτε με τον εαυτό σας. Ζητήστε από έναν καλό σας φίλο ή από κάποιον που εμπιστεύεστε να κάνει μια τέτοια ανάλυση για σας. Η σύγκριση των ευρημάτων θα είναι μια καλή πηγή πληροφοριών που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτογνωσίας σας. Να είστε ανοικτοί, χωρίς προκατάληψη στις απόψεις του άλλου ατόμου.
- Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Σκεφτείτε και καταγράψτε όλα όσα έχετε πετύχει ως τώρα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή. Επιλέξτε μια-δυο επιτυχημένες στιγμές της ζωής σας για τις οποίες αισθάνεστε υπερήφανοι και άνετα για να μιλήσετε, σε περίπτωση που ερωτηθείτε από τον υπεύθυνο προσλήψεων ή από τον άνθρωπο που δίνετε τη συνέντευξη. Επίσης, προετοιμαστείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν τυχόν αποτυχημένες στιγμές. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε εργαζόμενο να έχει τόσο επιτυχημένες όσο και αποτυχημένες στιγμές στην καριέρα του. Αισθανθείτε άνετα να περιγράψετε τέτοιες καταστάσεις, μέσα από το πρίσμα της συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης, εστιάζοντας στο «μάθημα» που πήρατε από αυτή την εμπειρία.
- Διαβάστε σχετικά άρθρα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε σχετικά άρθρα με συμβουλές για τη συνέντευξη εργασίας στο διαδίκτυο, στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Κάθε ένα έχει κάτι διαφορετικό να σας προτείνει για την προετοιμασίας σας. Εντοπίστε τις ερωτήσεις που γίνονται συχνά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Προσοχή: Ελέγχετε πάντα την πηγή και τον συγγραφέα του άρθρου.
- Σχετικές ερωτήσεις: Καταγράψτε και προετοιμαστείτε ώστε να:
- απαντήσετε σε ερωτήσεις που είναι πιθανό να δεχτείτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: Γιατί ενδιαφέρεστε για αυτή τη θέση εργασίας; Ποια είναι η εμπειρία σας; Γιατί θέλετε να αλλάξετε δουλειά; Αν ρωτούσαμε τον προϊστάμενό σας, τι θα μας έλεγε για σας; Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας; Γιατί να διαλέξουμε εσάς; Περιγράψτε μας κάποιες από τις επιτυχίες/ αποτυχίες σας, κ.α.
- κάνετε ερωτήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν: τις αρμοδιότητές σας, τις προοπτικές εξέλιξης, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει ο εργοδότης, τη διαδικασία επιλογής, κ.α.
- Πρόβα: Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια από κάποιον μέντορα ή συνάδελφο σας ή έναν έμπειρο φίλο σας ή από τον μεγαλύτερο αδερφό σας, για να κάνετε μια πρόβα. Μοιράστε τους ρόλους του συνεντευκτή (άλλος) και του συνεντευξιαζόμενου (εσείς), ετοιμάστε ερωτήσεις και απαντήσεις και ξεκινήστε την αναπαράσταση μιας συνέντευξης. Μπορείτε αν θέλετε να την βιντεοσκοπήσετε με το κινητό σας, στη συνέχεια να την δείτε και να συζητήσετε για τα δυνατά σημεία και τα σημεία προς βελτίωση. Εστιάστε σε σημεία όπως είναι: ο τόνος της φωνής σας, το λεξιλόγιο, τα «εεε» ανάμεσα στις προτάσεις σας, ο ρυθμός της αναπνοής σας, οι κινήσεις του σώματός σας, η ετοιμότητά σας στις απαντήσεις και οτιδήποτε μπορεί να αφορά την επαγγελματική σας εικόνα.
- Εξωτερική εμφάνιση: Φροντίστε ώστε η εξωτερική σας εμφάνιση, να είναι συμβατή τόσο με τη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε όσο και με την προσωπικότητά σας. Να είστε ο εαυτός σας και όχι κάποιος/α άλλος/η που θα θέλατε να ήσασταν. Αν καταφέρετε να συγκεντρώσετε πληροφορίες για την κουλτούρα της επιχείρησης, που πρόκειται να εργαστείτε, είναι καλό να προσαρμόσετε και το ντύσιμό σας. Αν για παράδειγμα, έχετε μια πληροφορία ότι υπάρχει dress code (κώδικας ενδυμασίας) που επιβάλει γραβάτα για τους άνδρες και ταγέρ για τις γυναίκες, θα είναι λάθος επιλογή να εμφανιστείτε στη συνέντευξη με σκισμένο τζιν και t-shirt, χωρίς, βέβαια, αυτό από μόνο του να σημαίνει ότι είναι κάτι καταστροφικό. Επιλέξτε με προσοχή τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσετε την ημέρα της συνέντευξης.
Είστε έτοιμοι; Πάμε για συνέντευξη!
2o στάδιο: Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Μετά από μια καλή προετοιμασία ήρθε η ώρα για να δώσετε τη συνέντευξη.
Είστε έτοιμοι; Πάμε!
Εφόσον κλείσατε ραντεβού για να δώσετε συνέντευξη για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, αυτό σημαίνει ότι έχετε καταφέρει κάτι σημαντικό. Το βιογραφικό που στείλατε έκανε τον/την υπεύθυνο/η επιλογής ανθρώπινου δυναμικού να σας ξεχωρίσει ανάμεσα στα άπειρα βιογραφικά που λαμβάνει καθημερινά. Μπράβο σας! Αυτό είναι μόνο η αρχή! Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξετε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Αξιοποιείστε τις παρακάτω καλές πρακτικές:
- Συνέπεια: Είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς και να φτάσετε στην ώρα σας. Είναι καλύτερο να φτάσετε πέντε ή δέκα λεπτά (όχι περισσότερα) πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ώρα, παρά να καθυστερήσετε στο ραντεβού. Εάν έχετε να διανύσετε μεγάλη απόσταση για να φτάσετε στο σημείο συνάντησης και χρειάζεται να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο ή να αλλάξετε δυο-τρία μέσα μαζικής μεταφοράς, φροντίστε να ξεκινήσετε όσο πιο νωρίς γίνεται. Η έλλειψη συνέπειας σε αυτή την πρώτη συνάντηση μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος απόρριψης, ακόμα και αν διαθέτετε τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση.
- Τα πρώτα λεπτά: Η πρώτη εντύπωση διαμορφώνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά, για κάποιους από τα πρώτα δευτερόλεπτα, της συνάντησης. Το χαμόγελο, η ζεστή και σταθερή χειραψία, η σωστή στάση σώματος χωρίς νευρικές κινήσεις, η διατήρηση της οπτικής επαφής τη στιγμή της γνωριμίας, ο σεβασμός στο χώρο, είναι κάποιες από τις συμπεριφορές που μπορούν να δημιουργήσουν μια θετική πρώτη εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Κατά την είσοδό σας στην αίθουσα της συνέντευξης, περιμένετε να σας προσφέρουν τη θέση για να καθίσετε και αποφύγετε να τρέξετε να πιάσετε την θέση που σας αρέσει. Εάν σας ρωτήσουν, ένα ποτήρι νερό, είναι πάντα μια καλή επιλογή. Αποφύγετε να καπνίσετε ή να φάτε, ακόμα και αν σας προσφέρουν τσιγάρο ή κουλουράκια. Φροντίστε ώστε να έχετε το κινητό σας τηλέφωνο μέσα στην τσάντα ή στην τσέπη σας και στο αθόρυβο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
- Διαχείριση του άγχους: Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αγχωμένοι σε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας που επιθυμείτε. Φροντίστε ώστε το άγχος σας να είναι λειτουργικό για εσάς, που θα σας επιτρέπει να σκεφτείτε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις και όχι δυσλειτουργικό που θα σας κάνει να τρέμετε και να μπλοκάρετε τις σκέψεις σας. Δοκιμάστε να αναπνέετε κανονικά, να έχετε σταθερή φωνή, χωρίς να τραβάτε τις λέξεις ή να βάζετε πολλά εεεεεε ανάμεσα τους. Η σκέψη «Είναι μια θέση εργασίας που με ενδιαφέρει και την θέλω πολύ. Τα γεγονός ότι θέλω αυτή τη θέση εργασίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει οπωσδήποτε να την κερδίσω. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να με προσλάβουν, ακόμα όμως και αν αυτό δεν γίνει, αυτό δεν με κάνει ανάξιο/α να προσληφθώ σε κάποια άλλη θέση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορώ να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου και να βελτιωθώ για την επόμενη συνέντευξη», είναι ορθολογική και βοηθά να γίνει η μετατροπή του άγχους από δυσλειτουργικό σε λειτουργικό, ή καλύτερα σε μια φυσιολογική ανησυχία. Κάτι που δεν συμβαίνει όταν διατηρείτε έντονες μη ορθολογικές σκέψεις- απαιτήσεις και απόλυτες πεποιθήσεις. Για παράδειγμα, η σκέψη «Πρέπει οπωσδήποτε να με προσλάβουν σε αυτή τη δουλειά, επειδή το θέλω πολύ. Αν δεν με προσλάβουν, αυτό θα είναι κάτι καταστροφικό, δεν θα το αντέξω και θα σημαίνει ότι δεν αξίζω», συμβάλει σε μεγαλύτερη αναστάτωση του εαυτού και δεν βοηθάει στην αποτελεσματική διαχείριση του άγχους.
- Απαντήσεις σε ερωτήσεις: Φροντίστε αρχικά να ακούσετε ενεργά την κάθε ερώτηση, πριν απαντήσετε. Αποφύγετε να διακόψετε τον συνομιλητή σας για να δώσετε μια βιαστική απάντηση, γιατί νομίζετε ότι καταλάβατε την ερώτηση που σας έκανε. Είναι σημαντικό να μιλάτε αργά και καθαρά και να δίνετε συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα δεχτείτε. Αποφύγετε τη φλυαρία και τις πολλές «σάλτσες», νομίζοντας ότι έτσι θα εντυπωσιάσετε. Αυτό άλλωστε είναι κάτι για το οποίο έχετε κάνει καλή προετοιμασία ( βλ. Στάδιο 1ο πριν τη συνέντευξη). Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε κάτι από αυτά που σας ρωτάνε, μη διστάσετε να το παραδεχτείτε και να δείξετε το ειλικρινές σας ενδιαφέρον για μάθηση. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι κανένας δεν τα ξέρει όλα και αυτό είναι κάτι αποδεκτό όταν συμβαίνει. Αποφύγετε να εκφραστείτε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς για προηγούμενους συναδέλφους, πελάτες, εργοδότες σας. Φροντίστε να περιγράψετε την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία (εφόσον υπάρχει) εστιάζοντας στις αρμοδιότητές σας, στις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε, στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες σας και πώς τις διαχειριστήκατε. Δείξτε τον ενθουσιασμό σας περιγράφοντας τις εμπειρίες σας με θετικές λέξεις, για παράδειγμα: «με ενθουσιάζει η ιδέα…», «μου αρέσει να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου..», «απολαμβάνω την ομαδική συνεργασία…». Να είστε ειλικρινής με όσα έχετε καταφέρει ως τώρα.
- Θέστε ερωτήσεις: Μπορείτε, στο τέλος της συνέντευξης, να ρωτήσετε κι εσείς πληροφορίες σχετικά με όσα θέλετε να μάθετε για τη θέση εργασίας όπως για παράδειγμα: «ποια θα είναι αναλυτικότερα τα καθήκοντα της θέσης;», «πώς είναι μία τυπική ημέρα του υπεύθυνο στο τμήμα……;» ( προσθέστε το τμήμα για το οποίο δίνετε συνέντευξη), «ποιες είναι οι προοπτικές εξέλιξης;», πληροφορίες σχετικά με την ομάδα που θα συνεργάζεστε και οτιδήποτε άλλο ταιριάζει με τη συνέντευξη για τη θέση εργασίας που ενδιαφέρεστε. Φροντίστε ώστε οι ερωτήσεις που θα κάνετε να είναι σχετικές με τον κλάδο, την εταιρία, τη θέση που σας ενδιαφέρει. Έτσι θα δείξετε ότι έχετε κάνει καλή προετοιμασία και έχετε ενδιαφερθεί να ψάξετε πληροφορίες. Καλό είναι να αποφύγετε να ρωτήσετε για τις αποδοχές στην πρώτη συνέντευξη, εκτός εάν σας ρωτήσουν. Προτιμήστε να το συζητήσετε στη δεύτερη συνέντευξη. Τέλος, μπορεί να ρωτήσετε για τα στάδια της διαδικασίας για την κάλυψη της θέσης, για τα επόμενα βήματα και πότε θα λάβετε ενημέρωση. Θυμηθείτε, να χαμογελάτε και να ευχαριστήσετε τον υπεύθυνο για την ευκαιρία που σας έδωσε.
Συγχαρητήρια! Ολοκληρώσατε τη συνέντευξη.
3ο στάδιο: Μετά από τη συνέντευξη
Είτε είναι η πρώτη είτε η νιοστή συνέντευξη που έχετε δώσει, για να βρείτε τη δουλειά που σας αρέσει, αξίζει να πείτε ένα μπράβο στον εαυτό σας!
Ξεκινήστε την αυτό-αξιολόγησή σας, αναγνωρίζοντας τα καλά σημεία αυτής τη συνέντευξης. Η στάση του σώματός σας, η ετοιμότητα στις απαντήσεις σας, η υπομονή και η καλή διαχείριση του άγχους, εφόσον πήγαν καλά, είναι σημαντικό να συνεχίσετε για να τα εφαρμόσετε και στις επόμενες συνεντεύξεις.
Συνεχίστε με τα σημεία που δεν πήγανε και τόσο καλά όσο θα θέλατε. Αν, για παράδειγμα, εντοπίσατε ότι η φωνή σας είχε ένα τρέμουλο, κάνατε υπερβολικές κινήσεις με τα χέρια, το πόδι σας κάτω από τραπέζι πηγαινοερχόταν σαν να είχε ένα ελατήριο, οι απαντήσεις σας δεν ήταν συγκεκριμένες, δεν χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα παραδείγματα από την εργασιακή σας ζωή, και πιθανόν και κάποια άλλα σημεία, είναι απαραίτητο να τα βελτιώσετε μέχρι την επόμενη συνέντευξη. Θυμηθείτε τις συμβουλές από το 1ο στάδιο: Πριν από τη συνέντευξη.
Εάν η συνέντευξη προγραμματίστηκε από κάποιον/α Σύμβουλο επιλογής και προσέλκυσης προσωπικού, είναι καλό να επικοινωνήσετε μαζί του/της και να τον/την ενημερώσετε αν η θέση εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει ή όχι. Ο/η εξειδικευμένος/η Σύμβουλος θα σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα, είτε σας επιλέξουν είτε όχι για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Εάν προγραμματίσατε τη συνέντευξη απευθείας με τον/την Υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας, είναι καλό να περιμένετε την απάντηση μέσα στο χρονικό διάστημα που σας έχει ορίσει. Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείτε να κάνετε μια επικοινωνία, ακολουθώντας τον τρόπο που σας έχει υποδείξει (π.χ. τηλεφωνικά ή μέσω email) και ευγενικά να ρωτήσετε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία. Αποφύγετε να στείλετε προσωπικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και αν είστε συνδεδεμένοι. Εκτός, βέβαια, εάν έχετε συμφωνήσει ότι θα επικοινωνείτε μέσω των social media.
Ακόμα και αν η θέση για την οποία ενδιαφέρεστε δεν σας προταθεί, είναι σημαντικό να μην απογοητευτείτε και να συνεχίσετε στην επόμενη συνέντευξη με ενθουσιασμό και θετική στάση.
Να θυμάστε ότι, κάθε συνέντευξη είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και αποτελεί μια ευκαιρία βελτίωσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων και των γνώσεών σας.
Εύχομαι να βρείτε τη δουλειά που επιθυμείτε και να κάνετε τις δημιουργικές ιδέες σας πράξεις γεμάτες επιτυχία!
Καλή τύχη!
Ζωή Α. Λιόλιου
Business Coach, Facilitator, Σύμβουλος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, Συγγραφέας
Email: info@coachinginaction.gr
Κιν.: +306944948466